Kurtuluş günü törenine Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk, Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfullah Sami Özcan, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Kurt, siyasi parti ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra az sayıda vatandaşlar katıldı. İskele Meydanı Atatürk Anıtı’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından düşmana ilk kurşunu atıp şehit olan Şükrüçavuş anıtına Kaymakam, Başkan ve Garnizon Komutanı tarafından İstiklal Madalyası konulmasının ardından günün anlamını belirten şiirler öğrenciler tarafından okundu.
Savaşı Bitiren Barış Kentiyiz.
Mudanya belediye Başkanı Hasan Aktürk günün mana ve önemini belirten konuşmasında, “Mudanya Türk Kurtuluş Savaşı’nın genel sonuçları içinde kurtarılmıştı.
Savaşın diplomatik ve siyasal sonuçlarını da tek başına etkileyen bir dönüm noktasının ev sahibi olma onuruna sahip oldu.
Bağımsızlık mücadelesinin askeri evresini sonlandıran, Misak-ı Milli sınırlarını askeri anlamda güvence altına alan ve Türk-Yunan barışına zemin hazırlayan Mütareke’nin gerçekleştiği tarihsel bir müze-kent niteliği kazandı Mudanya.
Mudanyalılar bu ülke ve bu kent için yaşamlarını ortaya koyan, bağımsızlık ve yırt sevgisi değerleri uğruna gençliklerinin baharında solan kahramanları hiçbir zaman unutmayacak; tarihin kendilerine yüklediği (Savaşı Bitiren Barış Kenti) olma onurunu göğüslerinde bir madalya olarak taşıyacaklardır” dedi.
Belediye Başkanı Hasan Aktürk'ün Konuşmasını Tıkla Dinle
|
Uludağ Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan Ekibi ve Mudanya Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibinin gösterilerinin ardından kutlamalar tören geçişi ile sona ererken gece Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde Mudanya Türk Sanat Müziği Topluluğu bir konser verdi.
![]() |
![]() |
![]() |